+69% parkeervraag bij verkoop huurwoningen

In ons onderzoek naar parkeren in gebiedsontwikkeling voor CROW en DMI bekijken we onder andere de toekomstbestendigheid van huidige mobiliteitskeuzes in gebiedsontwikkeling. Bij de vraag over toekomstbestendigheid bespreken we de ingewikkelde relatie tussen huidig autobezit, mobiliteitsbehoefte van doelgroepen en ambities van gemeenten, corporaties en ontwikkelaars en de veranderingen die daar in de tijd in kunnen optreden. De hamvraag is wat passende parkeernormen zijn in complexe gebiedsontwikkelingen met integrale opgaven.

We werken onder andere aan een handreiking voor verankering van afspraken met kettingbeding over verdeling van binnenplanse parkeerrechten en (geen) recht op vergunningen. Hierbij kwam een interessant onderwerp naar voren wat we graag alvast delen: wat gebeurt er als (sociale) huurwoningen later worden verkocht? De gemeente heeft in dat geval geen grip op parkeren, omdat er voor de verkoop geen vergunningen hoeven worden afgegeven. De verkoop heeft echter wel impact op de mobiliteitsbehoefte van de inwoners en uiteindelijk op de parkeerdruk in de wijken.

Met behulp van het dashboard autobezit van de provincie Zuid-Holland en de inzichten van de gemeente Zwolle op dit thema maakten we een voorspelling. We vergeleken het autobezit bij verschillende woninggroottes tussen sociaal en vrije sector op basis van het huidige autobezit in alle postcodes van de provincie Zuid-Holland. Vervolgens bepaalden we het verschil tussen deze twee soorten woningen. Het autobezit in de vrije sector is bij dezelfde woninggrootte hoger dan bij sociale huur. Dat verschil is een aardige voorspelling van de te verwachten toename van het autobezit bij de verkoop van sociale woningen. Conclusie: gemiddeld 69% toename parkeervraag inwoners bij verkoop sociale huurwoningen. Belangrijk hierbij is om te beseffen dat dit waarschijnlijk geen “extra” autobezit is: bij verkoop van sociale huur verandert (op termijn) de samenstelling van de inwoners.

De verkoop van sociale huurwoningen gaat niet over grote aantallen per jaar en is de afgelopen jaren afgenomen (bron: Kadaster), maar desondanks is het goed voor gemeenten om rekenschap te nemen van dit fenomeen omdat het lokaal en over langere tijd wel impact kan hebben op je parkeerbalans. Dit geldt met name voor de grotere sociale huurwoningen.

Heb je evaluatieresultaten op dit onderwerp of wil je meer inzichten? Neem dan contact met ons op.

Lees meer

Mobiliteitsbehoefte burgers en bedrijven

Vanzelfsprekende mobiliteit

Doe maar duurzaam

Oproep gebiedsontwikkeling

Beter Benutten

De perfecte storm

Oproep DuMo@RWS

Een half jaar Bijstelling

Daadkracht in de Drechtsteden

Meerjarige afspraken slim en schoon

Ruimte voor Brede Welvaart

De rol van Rijkswaterstaat