Onderzoek

Onderzoek

Als onderzoeker draagt Bijstelling bij aan het ontwikkelen en verspreiden van kennis. Onderzoek vormt de basis van monitoring en evaluatie. Met systematisch onderzoek kunnen trends en effecten in kaart gebracht worden die bijdragen aan het beter begrijpen van uitdagingen en kansen. Dit helpt bij het maken van onderbouwde beslissingen, het verbeteren van beleidsontwikkeling en uitvoering en het vergroten van de impact en efficiëntie. Bovendien bevordert onderzoek transparantie en verantwoording, wat essentieel is voor draagvlak en vertrouwen bij belanghebbenden en burgers.

 

Theorie

Bijstelling draagt als specialist monitoring en evaluatie met onderzoek bij aan het verbeteren van de beleidscyclus. Een goed werkende beleidscyclus is een systematisch proces dat beleidsvorming, beleidsdoorwerking, uitvoering en terugkoppeling omvat. In elke fase van de cyclus is behoefte aan onderbouwing, bijsturing en verantwoording.

  1. Beleidsvorming: in deze fase wordt het kader voor beleid bepaald. Op basis van leidende politieke en technocratische visies en actuele uitdagingen en kansen, autonome trends en toekomstverwachtingen stellen we een ambitie voor de toekomst op. Deze ambitie beschrijft waar we naartoe willen, hoe we de integrale ambities van brede welvaart tegen elkaar afwegen en wat daar op hoofdlijnen voor nodig is.
  2. Beleidsdoorwerking: in deze fase vertalen we de visie en ambitie naar concrete SMART geformuleerde doelen voor een specifieke uitvoeringsperiode. Met behulp van ex-ante evaluaties wegen we beleidsalternatieven tegen elkaar af. We beschouwen de effectiviteit en de efficiëntie van de verschillende opties en programmeren maatregelen die zo doelmatig en doeltreffend bijdragen aan de integrale doelen.
  3. Uitvoering: de wereld om ons heen is continue in beweging. Monitoring en bijsturing zijn essentieel voor adaptieve beleidsuitvoering. Bijsturen betekent voortgang en resultaten bewaken, risico’s beheersen en kansen integreren in het lopende programma. Binnen het mandaat snel schakelen, daarbuiten goed vast houden aan de afgesproken aansturingsstructuur.
  4. Terugkoppeling: in deze fase stellen we de vragen “doen we de goede dingen” en “doen we de dingen goed”. De antwoorden kunnen leiden tot het optimaliseren van beleid en/of tot het kiezen van andere beleidsopties om op in te zetten. Met ex-post evaluaties leveren we inzichten voor het bijstellen van ambities, doelen, programmering en uitvoering.

Praktijk

In de praktijk is er vaak weinig aandacht voor monitoring en evaluatie. Onze kracht zit erin dat wij de klantvraag positioneren in de beleidscyclus en daarbij de totale doorwerking in beschouwing nemen. We zetten de monitoring en evaluatie zo op dat deze zo kosteneffectief mogelijk bijdraagt aan het onderbouwen, verantwoorden, bijsturen en leren. Bijstelling levert expertise op monitoring en evaluatie, zet onderzoeken op en voert die uit. Wij hebben daarbij aandacht voor de volgende vragen:

  1. is monitoring en evaluatie voldoende verankerd in de beleidscyclus van de (samenwerkings)organisatie?
  2. welke doelen heeft het uit te voeren onderzoek (onderbouwen, verantwoorden, bijsturen en/of leren)?
  3. welke informatie is al beschikbaar en is die informatie bruikbaar als basis voor het onderzoek?
  4. is er goed onderscheid gemaakt tussen ambities (utopisch toekomstbeeld) en doelen (realistische programmering)?
  5. zijn de doelen en grenswaarden goed uitgewerkt met SMART geformuleerde indicatoren?
  6. is er een onderlinge weging van brede welvaartsdoelen en past die bij de integrale opgave?
  7. wordt er goed onderscheid gemaakt tussen autonome trends en de impact van beleid?
  8. wordt er goed onderscheid gemaakt bij de monitoring van input, output, outcome en impact?
  9. stellen we de juiste vragen bij het evalueren van beleid?

Referentieproject

Bijstelling en haar partners hebben veel ervaring met het opzetten en uitvoeren van monitoring en evaluatie. Een goed voorbeeld is het participatie onderzoek voor de samenwerkende partners in de Zuidelijke Randstad (MoVe) naar de mobiliteitsbehoefte van inwoners en bedrijven van de regio. Via een grootschalig kwantitatief (enquête) en kwalitatief (interviews) onderzoek verkennen wij de mobiliteitsbehoefte van uiteenlopende doelgroepen inwoners en (logistieke) bedrijven. De focus ligt op de toegang tot mobiliteit om nodige en wenselijke activiteiten te kunnen uitvoeren. We koppelen de mobiliteitsbehoefte aan de zelfbeschikking en veranderbereidheid van de doelgroepen en formuleren adviezen waarmee de partners de ambities en doelen van het samenwerkingsprogramma verrijken.

Nieuws

Een half jaar Bijstelling

Meerjarige afspraken slim en schoon

Ruimte voor Brede Welvaart